Aktiviteter

Vi har flera olika aktiviteter för dig som vill ta dig runt med cykel, båt, kanot, eller vandra.

Vandring i Åsnens nationalpark

Åsnens nationalpark är 1873 hektar och ligger i Alvesta- och Tingsryds kommun med angränsning till Växjö kommun. 75 procent av ytan består av vatten.

Här kan du få känslan av vildmark, upplevelser av gammal bokskog, en insjöskärgård med ett hundratal stora öar till små skär och uppleva ett rikt växt- och djurliv.

Skogen i Bjurkärr (vid Entré Sunnabron) är mycket gammal och har orörd, urskogsartad karaktär och är känd för sin stora artrikedom av bland annat lavar, svampar och vedlevande insekter.

Det mytomspunna Trollberget på den västra sidan av Åsnen bjuder på spännande skogsvandring, speciellt för de små.

Det finns möjlighet att göra hel- eller halvdagsturer i Åsnens nationalpark. Du bestämmer själv beroende på hur mycket tid och energi du har.

Du besöker östsidan, huvudentré Sunnabron och Bjurkärr, och kan vandra i vacker, gammal bokskog med rikt växt- och djurliv. Här kan du vandra upp till fem kilometer. Stor möjlighet att upptäcka ovanliga lavar och mossor på träd och död ved. På hösten kan du uppleva ett rikt svampliv till exempel Smålands landskapssvamp koralltaggsvampen. Passa även på att njuta av ett rikt fågelliv i lövskogen och på sjön.

Ett besök på västsidan, entré Trollberget, med sägenomspunnen grotta, fornlämningar, lövskog, myr och tallskog. Här kan du vandra upp till fyra kilometer. Upplev olika “fågelriken” i olika skogstyper som vandringsleden passerar.

Vid båda entréer finns rastplatser vid stranden, toalett och eldplats med ved. Ni når nationalparken med egen bil, ca 20 km.

Kanot

Förtrollande skogar, lugna vatten, ensliga öar, åkrar och fält, små kanaler, lugn och ro men ändå ett äventyr, det är Småland och Åsnenområdet. Vi finns bara ett par timmar bort från de flesta platser i Sydsverige. Ta ledigt från vardagen och paddla hos oss i Mörrumsåns och Åsnens vattensystem. Ni paddlar bland ruiner och fornlämningar i Vikingarnas land. Välkomna

Cykla i Åsnenområdet

Åsnen runt, södra Småland – upplev Åsnens Nationalpark, kultur och lokal mattradition.
Ni bor på Blidingsholm i södra delen av cykelleden “Åsnen Runt”. Åsnen Runt-leden är 6,6 mil lång och körs på en dag. Mien Runt-leden med sin härliga badstrand, denna sträcka är 5,1 mil lång. En tredje tur vi rekommenderar, med startpunkt Blidingsholm är “Rydturen” över 5 broar, längd 12 km.
Se länk, för info om lokala turförslag.

Ovan beskrivna leder går på grusvägar, asfalterad cykelväg och på landsväg.

Om du hyr cykel hos oss:

Vanlig cykel 160 kr per dag
Mountinbike 365 kr per dag
E-bike 385 kr per dag

Fiske i övre Mörrumsån

Blidingsholm erbjuder ett mycket varierat fiske i äkta vildmarksmiljö med omväxlande strömmande och lugnt vatten. Åsnen är Smålands näst största sjö och Blidingsholms privatsträcka, 2 km ligger i övre delen av Mörrumsån ca 2 km söder om Åsnen.

Här kan du uppleva Mörrumsåns förtrollade värld med öar, buktar, vikar, forsar. Stränderna är kantade med vackra ekskogar och naturreservat med olika karaktär. Blidingsholms Gård ligger mitt i detta naturparadis. Anläggningen ligger med utsikt över fiskrika Mörrumsån och den frodiga grönskan i trakten. Här finns mycket stabila bestånd av grov gädda, gös och abborre.

Vi erbjuder ett mycket varierat fiske i omväxlande strömmande och lugnt vatten enligt “catch and release” Begränsat antal fiskeplatser.

Aluminiumroddbåt  300 kr / dag  och 1400 kr / vecka
Fiskekort boende gäster  50 kr / person / dag.
Fiskekort ej boende gäster 600 kr inkl. roddbåt.