Åsnens Nationalpark

Kom bort från vardagens krav & stress – ett underverk för kropp och själ. Låt oss hjälpa till att planera ditt nationalparksbesök till fots, cykel eller kanot.

Benämningen ”Nationalpark” är en av de finaste utmärkelser ett naturområde kan få. Åsnens Nationalpark är diamanten bland våra skyddade naturområden. Nationalparken är 19 km2 och 75 % av detta är vatten och öar. Runt nationalparken ligger många naturskyddade områden. Vi som bor här  runt nationalparken är mycket stolta över vår natur och vi känner alltid en trygghet i att rekommendera och presentera Åsnens Nationalpark för våra gäster för man kan alltid hålla det man lovar.

Huvudentren ligger vid Bjurkärr och här finns all den information och infrastruktur som man kan förvänta sig. Grillplatser med ved finns tillgängliga. Bland kortvandringarna är strandslingan den längsta på 8 km.

Entre Trollberget ligger på Åsnens västra sida och den har också övernattningsmöjligheter på naturcamping. Här kan man göra korta rundvandringar på upp till 2,6 km. Denna vandring ger ett smakprov på Sveriges alla fyra naturtyper och på en annan slinga kommer du upp till Ramnaberg, som är Åsnens högsta utsiktspunkt.

Allt material i nationalparkens byggnader är av ek och ekskogarna är en av anledningarna till att Åsnen har en nationalpark. Vandringsslingorna som går genom urskogsbestånd är krokiga och väl synkroniserade med naturen.

Nationalparken till fots, cykel eller sjövägen.

Åsnens kanotled liksom Åsnen runt cykelled går förbi Trollberget.

Cykelleden ”Åsnen runt”. För er som är bilburna och som bor på Hotell Åsnen rekommenderar vi upplägget att ni parkerar er bil i Torne. Därefter cyklar ni söderut utmed Åsnens västra sida förbi Trollberget, vidare mott Gottåsa och Ålshult, ner till Hotell Åsnen, här övernattar ni och äter kanske middag i restaurangen och avslutar kvällen i vårt gårdsbadhus. Nästa morgon frukost och därefter cykelvägen till Urshult- Cirkön- huvudentren till nationalparken i Bjurkärr- Torne. Åsnen Runt-leden är 6,2 mil lång och körs bekvämt på två dagar.

Ni som hyr cykel och startar från Hotell Åsnen gör samma runda men ni övernattar på camping eller i stuga på Torne Camping.

Se våra paket för intressanta aktiviteter och nationalparksbesök.

Prislista
Bokningsförfrågan